13 października 2013

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni



   Prosty i szybki obiad.

Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku,
 garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.


   Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.
Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.


   Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem z plasterkami 
czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory.


   Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.
Kurczak jest gotowy.

Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.

W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem
 oraz sos tzatziki.

 Sos tzatziki to:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżka majonezu
-przyprawa tzatziki
-łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka
-szczypta koperku


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz