02 października 2013

Udka z kurczaka w marchewce



   W tym daniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka
z cebulką.

Składniki:

-10 udek z kurczaka
-4-5 sporych marchewek
-duża cebula
-kilka ząbków czosnku
-sól, pieprz
-przyprawa do kurczaka
-przyprawa barbecue
-olej


   Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnku
i skrapiamy olejem.
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy solą i pieprzem.


   Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


   Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.


   Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.



   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.


   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.
Marchewka smakuje wyjątkowo.
Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakami
smakuje wyśmienicie.


Smacznego!








3 komentarze:

  1. Ostatnio koleżanka mi opowiadała o podobnej potrawie i bardzo zachwalała, zapisałam sobie więc Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda...
    Jutro biore go na warsztat....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda...
    Jutro biore go na warsztat...

    OdpowiedzUsuń