26 listopada 2013

Babeczki z mięsem



   Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki 
(ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką).

Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich
 jak również dań z mięsem,  czy z grzybami.

Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).

Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.


   Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, 
ale zapewnia też klarowność.


    Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.


   Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.

Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.

Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę.


   Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.


   Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.
Układamy w foremkach na babeczki.


   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na 15-20 minut.


   Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzenie
a następnie wyjmujemy je z foremek.


   Są pyszne!



Smacznego!








6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, idealny na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam babeczki na rodzinną imprezkę, wyszły idealne. Dziękuję za wspaniałe przepisy jestem nimi zachwycona, zrobiłam już kilka i codziennie mam ochotę zrobić coś nowego. Pozdrawiam serdecznie. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko
    bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze.
    Twoja opinie jest dla nas bardzo cenna. Staramy się bardzo dokładnie opisać sposób przygotowania,
    więc informacja, że potrawy udają się i smakują bardzo nas cieszy. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń