sobota, 4 stycznia 2014

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami



   Przy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek.

Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.


   Składniki na farsz:

-0,7 kg pieczarek
-0,7 kg kapusty kiszonej
-0,7 kg kapusty białej
-0,7 kg mięsa np. łopatki
-2 cebule
-przyprawa warzywna i pieprz do smaku
-masło do smażenia


   Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.


   Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno.


   Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.


   Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.
Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut.
Odcedzamy wodę i studzimy.


   Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.


   Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.


   Pieczarki również.



   Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.


   Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy. 


   Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.


   Dodajemy wystudzone pieczarki,


i solidnie odciśniętą kapustę.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.


   Składniki na naleśniki:

-3 szklanki mąki
-4 szklanki mleka
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki cukru
-4 jajka


      Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.
Dodajemy jajka i mieszamy.
Następnie dolewamy olej i resztę mleka.
Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.


   Smażymy naleśniki.


Nakładamy farsz i formujemy krokiety.




Gotowe do obsmażania.


   Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane 
w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.
Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.
Obsmażone gotowe są do jedzenia.
Nadmiar możemy zamrozić.


Smacznego!

Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz