poniedziałek, 14 września 2015

Marmolada z pieczonych jabłek



Marmolada z jabłek, ale pieczonych.
Ma inny smak i zapach a w przygotowaniu bardzo prosta.

   Składniki:

-2 kg niedojrzałych jabłek
-1,5 szklanki cukru
-szklanka wody
-jeśli ktoś lubi - można dodać cynamon


Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 st. C
na ok. 45 minut.


Jabłka upieczone.


Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier
i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu.


Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Pieczone jabłka, pycha :) To cudowne uczucie otworzyć taką pachnącą marmoladę w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pieczonych jabłek musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pieczonych jabłek jeszcze takiej nie robiłyśmy :D Co to musi być za smak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam tego sposobu, wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś jabłka pieczone jako deser. Były pyszne. Marmolada z takich jabłek musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jabłek jeszcze nie robiłam. Dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marmolada jest fantastyczna w smaku a z odrobiną cynamonu smakuje wybornie)
    Jabłka w tym roku też są inne niż zwykle, bo susza zrobiła swoje i prawie pozbawiła je soku, więc marmolada gotuje się szybciutko.Przy okazji pieczenia jabłek, które w piekarniku pęcznieją jak popcorn, zrodził się pomysł na inny jabłecznik ale to niebawem jak będzie przerwa w pracy:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń