czwartek, 17 marca 2016

Babka "z jajem"



Taki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej.

   Składniki:

-5 szklanek mąki 480
-5 dkg drożdży
-8 łyżek cukru
-8 dkg masła
-4 żółtka i 2 całe jajka
-350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka
-1/3 szklanki nasion chia
-3 łyżki kakao
-żółty barwnik spożywczy
-szczypta soli
-wanilia


Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i pozostawiamy 
na ok. 60 minut do spęcznienia.

Z pozostałego mleka odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim kakao.

W jednej łyżeczce mleka rozpuszczamy barwnik.


Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka,
3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do pozostałego cukru dodajemy 4 żółtka, jedno całe jajko,
wanilię i miksujemy.



Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli,
pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy.

Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto.

Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie.


Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie.


Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków,
do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy
a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao
i wyrabiamy.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasta wyrosły:


Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,
układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta
i zwijamy w rulon.


Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta.


Na nim wałek z ciast jasnych.


Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C.
Zwiększamy temperaturę do 165 st. C
i pieczemy 35-40 minut.




Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem,
polukrować lub polać czekoladą.


Smacznego!















11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :) a babka pięknie wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki świetny pomysł! Z chęcią wypróbujemy :) Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna baba!Bardzo pomysłowa;zapisuję;) . Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wyszła ta babka z jajeczkiem! Dobry pomysł na nadchodzące święta :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinguś
      może babka wygląda na trudną ale w rzeczywistości wcale taka nie jest.
      Potrafisz wyczarować cuda, więc co to dla Ciebie taka babka:)
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
  5. Kolejna świetna babka drożdżowa!Ja babki piekę co drugi dzień,wszyscy jemy i już od dawna nie kupuję żadnych drożdżówek.Ta wersja jest tak oryginalna,że musi być na wielkanocnym stole!Prezentacja wypieków w Waszym wydaniu jak zwykle piękna-nastrojowa,wiosenna,przyciągająca uwagę,inspirująca.Buziaczki od C i Z

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawda, ze można pokochać ciasta drożdżowe? Dają niezwykłe możliwości.
    Są lekkie, smaczne i niezawodne. Jesteś niesamowita - babka co drugi dzień:) - to nawet my nie mamy takiego tempa...ale skoro rodzina zajada się ze smakiem - to radość z pieczenia jest ogromna.
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hahaha, po zobaczeniu babki na miniaturce naprawdę myślałyśmy, że umieściłaś w środku jajko :) Super niespodzianka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejna fajna babka drożdżowa! I z takim jajcarskim pomysłem. Pomysł kupuję w 100%

    OdpowiedzUsuń