08 października 2016

Rogale



Rogale maślane big z makiem.
Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.

   Składniki:

-60 dkg mąki 405 lub innej tortowej
-5 dkg drożdży
-5 łyżek cukru
-300 ml ciepłego mleka
-7 dkg masła
-5 jajek
- szczypta soli
-aromat
-mak do posypania


Drożdże ucieramy z łyżką cukru,
dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Dodajemy pozostały cukier, sól, aromat, mleko,
3 żółtka i jedno całe jajko, ok. połowy mąki
i miksujemy.



Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy.

Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie,
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Przekładamy na stolnicę.


Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 )


Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Posypujemy makiem.


i pieczemy ok. 15 minut
w temperaturze 160 st. C.



Smacznego!

"Rogale cudne! Muszę je upiec, a że pogoda typowo jesienna, 
mam czas na zajęcia w kuchni."

Rogale cioci Celinki:



Smacznego!












11 komentarzy:

  1. Rogale cudne!Muszę je upiec,a że pogoda typowo jesienna,mam czas na zajęcia w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe rogaliki, porywam jednego na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wyrośnięte. Z dżemem - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasze rogale wyglądają lepiej jak te ze sklepu! Pyszności :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wyglądają rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają jak te z piekarni, i jakie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobne rogale tato kupował nam u piekarza jak byłyśmy małe i zawsze jadłyśmy je z dżemem truskawkowym i popijałyśmy ciepłym mlekiem ^^ Ślina nam już cieknie xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam juz Te rogaliki tylko do srodka dalam dzem Sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń