11 października 2014

Babka odrywana, z jabłkami




   Lubimy ciasta drożdżowe.
Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.
Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.

   Składniki na ciasto:

-ok. 5 szklanek mąki
-5 dkg drożdży
-300 ml ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania
-10 dkg masła lub margaryny
-aromat
-szczypta soli
-3 jabłka
-dżem
-brązowy cukier
-olej

   Składniki na syrop:

-2 szklanki wody
-szklanka cukru
-łyżeczka kwasku cytrynowego



   Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Z podanych składników zagotowujemy syrop.
Wrzucamy porcjami plasterki jabłek.
Chwilę gotujemy (  jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.
Gorący syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka razy.



    Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

   Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,
żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.



   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.


   Tniemy na prostokąty.


    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,
kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.


   Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.


   Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry.


   Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy
temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.



   Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem.


Smacznego!














8 komentarzy:

  1. Ja to mam wyczucie czasu;)Wchodzę, patrzę i jest. Pyszna musiała być ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak -pyszniuteńkie jabłuszka zapieczone w delikatnym cieście drożdżowym-były:) i już nie ma.Jutro upieczemy babkę jeszcze raz.Zapraszamy)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, cudowna, taka leciutka, puchata, pełna owoców... Musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baba jest przepyszna! Zjedzona co do okruszka!Całuski dla wykonawców!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszymy się,że baba smakowała:)Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń