22 kwietnia 2018

Makaron z boczkiem w sosie carbonara



Przepis przywieźliśmy z Anglii od naszej córki Mai.
Smakowało super, więc musieliśmy spróbować zrobić sami
 i podzielić się z Wami.

     Składniki:

- makaron "sznurki"
- 30 dkg wędzonego boczku
- 250 ml słodkiej śmietany
- 2 zółtka
- mała cebula
- 5 dkg żółtego sera ( np. cheddar )
-pieprz biały, pieprz czarny
- sól
- odrobina oleju


Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Boczek kroimy w kostkę lub paseczki.


Ser ścieramy na tarce.


Mieszamy śmietaną z żółtkami.


Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Na drugiej patelni podsmażamy boczek.
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron.



Do podsmażonej cebulki wlewamy śmietanę z żółtkami
i zagotowujemy.

Dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści.


Wlewamy do patelni ze skwarkami i przyprawiamy do smaku
pieprzem i solą.


Makaron odcedzamy.
Polewamy go sosem i gotowe.


Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłyśmy makaronu z boczkiem :P Dziś mamy w planach zrobić makaron z pesto szpinakowym więc jakiś wspólny punkt jest :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Awesome post.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy03 maja, 2018

    It’s awesome to pay a visit this site and reading the views of all mates concerning this paragraph,
    while I am also keen of getting know-how.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy08 maja, 2018

    I visit each day a few blogs and blogs to read content, but this blog
    provides feature based writing.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i bardzo sycące danie :)

    OdpowiedzUsuń