czwartek, 6 listopada 2014

Ryba z rusztu



   Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.
Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.

   Składniki:

-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )
-czerwona i biała cebula
-olej do skropienia
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )


   Filety płuczemy i osuszamy.
Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.
Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą,
skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu.
Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążki
czerwonej cebuli i skrapiamy olejem.
   Odstawiamy na 2 godziny.


   Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.



Przygotowujemy talerz.


   Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.


   Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy.


Smacznego!







3 komentarze:

  1. bardzo lubię ryby w każdej formie, taka z rusztu też musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest inna ale smakuje znakomicie.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń