18 marca 2017

Placuszki z rybą i warzywami



Smaczne, kolorowe placuszki, tym razem z rybą i warzywami.

   Składniki:

-25 dkg ryby
-2 jajka
-15 dkg mąki
-150 ml mleka
-1/2 dkg drożdży
-1/4 łyżeczki cukru
-czerwona papryka
-cebula
-kawałek brokuła
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-olej


Rybę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym,
lub gotową przyprawą do ryb,
skrapiamy olejem i pozostawiamy na godzinę.


Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, dwóch łyżek mleka,
łyżeczki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.



Brokuła sparzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy.
Kroimy w drobne cząstki.


Pokrojone warzywa mieszamy.


Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,
 przyprawy do smaku i mieszamy.



Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy.


Dodajemy warzywa i mieszamy.



Rybę smażymy na oleju.


Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki.

Olej pozostawiamy do smażenia placków.


Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy.


Pozostawiamy na 10-15 minut.


Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta
i smażymy na średnim ogniu.



Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe.



Smacznego!


















12 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo spodobał i sie Twój pomysł i na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko w jednym!Rewelacja!Zazdroszczę inwencji i kulinarnej wyobraźni-pozytywnie zazdroszczę oczywiście.Z całą pewnością przepis wykorzystam.Sposób podania jak zwykle uroczy,a zdjęcia-miodzio!Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! To musi być naprawdę dobre! spróbowałabym jeszcze bez tłuszczu, albo zapiekać w foremkach od muffinek! Co dwie głowy, to nie jedna! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zapiec w foremkach, można rybę ugotować na parze: możliwości jest wiele. Pozdrawiamy:)

      Usuń
  5. Bardzo mi się te placuszki podobają! Ostatnio nam się trochę ryba znudziła, a to jest świetny sposób na przełamanie nudy :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo i smacznie ;) IDEALNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba nigdy jeszcze nie miałam okazji przygotowywać takiej ryby, ale myślę, że w niedługim czasie spróbuję tego przepisu. Całkiem niedawno także robiłam fajne faszerowane awokado https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie oczywiście wędzony łosoś musiał się znaleźć.

    OdpowiedzUsuń