wtorek, 22 kwietnia 2014

Świeżynka mazurska



   Świeżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.

Składniki:
-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
-4-5 cebul
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-olej
-1/2 szklanki wody


   Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym.
Pozostawiamy na ok. godzinę.


   Cebulę i czosnek kroimy.


   Mięso podsmażamy z obu stron na oleju.



   Po podsmażeniu mięsa na tej samej patelni i pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek.
Dolewamy wodę i chwilę gotujemy.


   Do mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym przekładamy zawartość patelni,
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 90 minut.


   Gotowe.


   Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako wkład do kanapek.


Smacznego!








4 komentarze:

  1. Świeżynka z pewnością smaczna-do "zgapienia"

    OdpowiedzUsuń
  2. to danie jezeli jest ktos miesozerca to nie ma nic wspanialszego

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, przede wszystkim kojarzy mi się z kuchnią taty :) aż zapachniała! :)

    OdpowiedzUsuń