wtorek, 26 kwietnia 2016

Dwanaście maślanych bułeczek



Trochę czasu, szczypta cierpliwości, niewiele składników
i mamy coś pysznego na śniadanie, podwieczorek
i w tzw. międzyczasie :)

   Składniki:

-45 dkg mąki -400-450
-4 dkg drożdży
-6 dkg masła
-6 łyżek cukru
-2 żółtka i jedno całe jajko
-220 ml ciepłego mleka
-szczypta soli
-aromat
-cukier trzcinowy do posypania


Drożdże, łyżkę cukru, 1/3 mleka mieszamy,
dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Do 5 łyżek cukru dodajemy żółtka i jajko, aromat i miksujemy.


Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, 25 dkg mąki,
szczyptę soli i miksujemy.



Dodajmy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto,
wlewamy roztopione masło ( 2 łyżki masła zostawiamy
do smarowania bułek ) i wyrabiamy,
aż masło się wchłonie.

Przykrywamy folią spożywczą i  pozostawiamy do wyrośnięcia.


Przekładamy na stolnicę formując wałek.


Dzielimy na 12 części.


Z każdej części formujemy kulkę.

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy masłem,


nacinamy ostrym nożem,
posypujemy cukrem trzcinowym


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C
i pieczemy ok. 20 minut.




Smacznego!


No i proszę: dwanaście bułeczek maślanych cioci Celinki
według naszego przepisu, upieczonych
i ze smakiem zjedzonych :)
Pozdrawiamy.










12 komentarzy:

  1. Pysznie. Uwielbiam takie bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same smakowitości u Ciebie :) a bułeczkę bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na śniadanie i do pracy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Buły jak marzenie!!! :D Ah i ten zapach gdy się piekły... już go sobie wyobrażamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie i jestem pewna, że tak też smakują :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki upieczone!Smakują wybornie-puszyste,leciutkie,pachnące-dla mnie cudo!Już nie wyobrażam sobie porannej kawy bez takiej bułeczki.Stokrotne dzięki za wspaniały przepis.Buziaczki.C

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one rumiane! Częstuję się i zmykam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, jak ja kocham takie domowe pieczywo, a bułeczki to już w ogóle! Zapisuję przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułki wyszły :) zabieram jedną ;)

    OdpowiedzUsuń