24 października 2015

Pierogi razowe







Pierogi w ciekawym wydaniu.
Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.

   Składniki na ciasto:

-ok. 2,5 szklanki mąki razowej
-ok. szklanka letniej wody
-szczypta soli
-łyżka oleju
-1/2 dkg drożdży

   Składniki na farsz:

-25 dkg ugotowanych ziemniaków
-5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej
-cebula
-olej
-masło
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-jajko


Jedna cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia.



Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem,
dodajemy ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę i jajko,
przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim
i dokładnie mieszamy.


W wodzie rozpuszczamy drożdże,
dodajemy szczyptę soli, olej,
dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów.



Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju.

Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia,
na bardzo małym ogniu.


Zbieramy i podajemy polane podsmażoną cebulką.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi! ale takich to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kochana jakie pyszności, wspaniale wyglądają :-) z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja idealnie jak te bieszczadzkie ;)) Zalujemy, ze sie nie zalapalismy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi pięknie wyglądają i na pewno smacznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Razowa mąka nadaje jeszcze dodatkowym walorów smakowych :) Ah nie możemy doczekać się Świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, pycha,... :)
    Ależ ja bym zjadła takie pierogi.
    Takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, ale brzmi niezwykle apetycznie. Same pyszne składniki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczne pyszności :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe:) Chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń