13 września 2013

Smalec domowy




   Pamiętacie nasz chleb z cebulką?
Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.

Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;
jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowe
kiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie.

Do tego potrzebne będą:

-kilka pokaźnych cebul
-kilka ząbków czosnku
-sól, pieprz
-przyprawa barbecue i to właściwie wszystko


   Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni.


   Łączymy mielone mięso z mięsem z kiełbasek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem,
przyprawą barbecue i przekładamy na patelnię, dodając tłuszcz z wytapianej słoniny.
Mięsko się smaży, słonina wytapia a my:



   kroimy w półplasterki cebulę, w kostkę czosnek i kiedy skwarki są rumiane łączymy
to ze sobą.


   Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu zeszklenia cebuli.


   Do skwarek z cebulą dosypujemy mięso.


   Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna.


   Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem)  i zachwycamy się smakiem.


Smacznego!








4 komentarze:

  1. 5 razy oglgądałam te zdjęcia....
    Ale bym sobie zjadła taką skibeczkę z tym pysznym smaczykiem...
    Naprawde pyszne !!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki domowy smalec szczególnie z domowym chlebem i kiszonym ogórkiem, rarytas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Są różne przepisy dotyczące smalcu ,każda babcia ma swój. Ale ten jest inny, pyszny i smakuje inaczej. Polecam.Anka

    OdpowiedzUsuń