Nasza propozycja na soczysty filet z piersi kurczaka.
Składniki:
-filet z piersi kurczaka
-1 jajko
-mleko
-mąka
-sól
-pieprz ziołowy
-cząber
-szczypiorek
-kawałek czerwonej papryki
-olej
Filet kroimy na płaty i delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem ziołowym i cząbrem.
Roztrzepujemy jajko.
Dodajemy ok. 100 ml mleka.
Stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy ciasto
trochę gęstsze, niż na naleśniki.
Dodajemy łyżkę oleju, sól, pieprz ziołowy, cząber,
szczypiorek i pokrojoną drobno paprykę.
Mieszamy.
Płaty fileta moczymy w cieście, układamy na patelni,
na każdy płat dolewamy jeszcze ciasto,
obracamy i dolewamy ciasto.
Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Mniam mniam. Pozdrawiam. I wszystkiego dobrego w nowym roku.
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:)
UsuńWszystkiego dobrego!
Brzmi super, wygląda pięknie, a jak smakuje dowiem się w weekend, bo zamierzać wykorzystać Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam nadzieję, że napiszesz:)
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Bardzo nam smakowało :)
UsuńTo mnie cieszy:)
UsuńUwielbiam kurczaka w takiej wersji smakowej!
OdpowiedzUsuńCzyli coś dla Ciebie:)
UsuńAleż to pysznie wygląda! I jak pięknie podane! 😍
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni dominuje drób i zawsze szukam nowych inspiracji :)
Zapisuję i koniecznie przygotuję :)
Pozdrawiam serdecznie 😘 Dobrego tygodnia! 🤗
Dzięki Kasiu😘
UsuńU nas też drób w przewadze, a że panierka z tartej bułki nam nie pasuje,to to ciasto jest świetną alternatywą. Mięsko pozostaje soczyste a nawet samo ciasto naprawdę dobrze smakuje:)
Pozdrawiam cieplutko 😘❤️
Jako zadeklarowany wielbiciel kurczaka wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńCzyli coś dla Ciebie:)
UsuńAch, kochana, przypomniałaś mi tym przepisem, że już kiedyś robiłam takie kotleciki w cieście. Pewnie ciasto było trochę inne, ale chętnie wypróbuję to Twoje, bo z papryką jeszcze nie robiłam. Całusy...
OdpowiedzUsuńIwonko
UsuńJa też próbowałam różne wersje ciasta i nie wszystkie były takie jak bym chciała. To póki co najbardziej nam odpowiada. Nie ma go za dużo i dobrze smakuje nawet bez mięska:)
Próbuj:)
Buziaki😘❤️
Mniam! Pyszna propozycja! Mnie zawsze jakieś grube to ciasto wychodzi, następnym razem wypróbuję Wasz pomysł. Serdecznie pozdrawiam z mroźnego Poznania 😘
OdpowiedzUsuńPróbuj:)może to ciasto do filetów sprawdzi się też u Ciebie. Nie będzie grube na pewno:)
UsuńU nas też prawdziwa zima. Biało i mroźno tak jak powinno być o tej porze roku:)
Pozdrawiam cieplutko 😘
Ale pysznie i sycąco! :)
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńSuper to wyglada, panierka mnie intryguje, zdecydowanie cos do wyprobowania
OdpowiedzUsuńMaja
UsuńNic do stracenia a dużo do zyskania:)
Próbuj i daj znać jak smakowało 🥰
Ależ to wygląda smakowicie. Z pewnością to wypróbuję, bo to coś dla nas. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Maminek znowu nadaje! tzn.: gotuje!!!
OdpowiedzUsuńPo obejrzeniu niezwykle apetycznego pierwszego zdjęcia nie wiedziałam, jak Mania zrobiła taką bajerancką panierkę. Alem przeczytała 2 razy ze zrozumieniem (jak to nauczyciel, musi 2 razy :-DD) i pojęłam: DOLEWANIE!
Buziaki :-*
Oj tam nadaje:) raptem dwa przepisy i pewnie znów się zawiesi:)
UsuńUbawiliśmy się serdecznie z panierki " na dolewanie" ale metoda bardzo trafnie zdefiniowana:) Cała Marzynia😘
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Brzmi apetycznie :) Muszę przyznać, że uwielbiam wszystkie potrawy z kurczaka :) Zwłaszcza z fileta :) Przepis rewelacja, mega inspirujący. Całe danie prezentuje się ślicznie, okazale, sycąco- coś dla takiego głodomora jak ja, który lubi dobrze zjeść i ceni sobie piękne dania cieszące wzrok :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za te wszystkie miłe słowa 😘
UsuńU nas też kurczak w różnych wersjach i to bardzo często.
Wybieramy jednak kurczaka zagrodowego. Zdecydowanie smakuje najlepiej :)
Pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo ciekawy przepis! Zapisuję sobie i wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńZauroczył mnie jego kolor. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńMmm...ale to pysznie wygląda :) Niestety ale przez problemy z żołądkiem nie mogę jeść smażonych rzeczy :(
OdpowiedzUsuńCzasami tak jest, że trzeba wybrać to co nam nie szkodzi a nie to co nas kusi. Zdrowia życzę:)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńHej Maminku, super przepis. Normalnie aż mi ślinka pociekła. Musiało super smakować. Bardzo lubię takie przepisy. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPozdrawiam cieplutko 😘🧡
Fajny przepis :). Robiłam kiedyś płaty drobiowe w cieście naleśnikowym, ale nie wpadłam na pomysł dodania warzyw. Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis. Myślę też, że tarta marchewka też by mogła się tam pojawić - ja dorzucam marchewkę gdzie się da :). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMałgosiu
UsuńCiasto bardzo uniwersalne i można z nim naprawdę pokombinować jeśli chodzi o dodatki:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo pyszny pomysł na obiad 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńo! Dziękuję za inspiracje
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńŚwietny pomysł na obiad :) receptur na kurczaka nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) dziękuję!
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dzięki:) pozdrawiam!
UsuńU mamy czasem jadłam, sama jakoś nigdy nie robiłam, ale aż nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda ta panierka :) Tak wyraźnie i kolorowo :) Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPozdrawiam cieplutko:)