16 lipca 2016

Nalewka z czerwonej porzeczki



Pięknie dojrzały czerwone porzeczki.
Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu,
aby uzyskać pyszną nalewkę.

   Składniki:

-1/2 kg czerwonej porzeczki
-garść czerwonego agrestu
-35 dkg cukru
-1/2 l wódki 40%
-1/4 l spirytusu

   Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.
Agrest kroimy na połówki.

   Wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem.


Słój zakręcamy i ustawiamy w jasnym, ciepłym  miejscu.
Co pewien czas potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.


Dolewamy wódkę i słój ustawiamy w ciemnym miejscu,
najlepiej przykryć go ściereczką.

Czekamy 4 tygodnie.


Odcedzamy owoce i wyrzucamy.
Do płynu dolewamy spirytus, przelewamy do butelek
 i za ok. 2 tygodnie nalewka będzie gotowa.
Im starsza, tym lepsza :)


Na zdrowie!



6 komentarzy:

  1. Chyba musimy zrobić rodzicom bo porzeczki u nas pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewka wygląda bardzo apetycznie. My robimy wino. Ale jeszcze zostało mi na krzakach porzeczek :) Więc będzie nalewka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale będzie pyszna nalewka. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej jeszcze nie piłam. Aż jestem ciekawa smaku, bo nalewki bardzo wiernie zachowują aromat i smak owoców. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiej nie piłam, ale musi być pyszna :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń