poniedziałek, 27 lipca 2015

Kurki w pieczarkach



Kurki trudno spotkać i znaleźliśmy ich niewiele, ale i z tej ilości zrobiliśmy sobie ucztę.

   Składniki:

-ok. 10 dkg kurek
-5 dużych i 5 małych pieczarek
-cebula
-50 ml słodkiej śmietany
-1 jajko
-sól, pieprz
-olej


Kurki myjemy i osuszamy.
Obieramy pieczarki.


Kurki kroimy na kawałki.
Cebulę w ćwierćplasterki.


Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,
dodajemy kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut.


Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem
i dusimy do zredukowania śmietany.
Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część
roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy
do smarowania.


Duże i małe pieczarki solimy od środka.
Duże wypełniamy duszonymi kurkami,


przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem,


układamy w naczyniu żaroodpornym
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15-20 minut.


Gotowe... a jakie smaczne...


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurki, pieczarki i inne grzyby leśne. Cudowne danie. Moje klimaty. Ale bym zjadła. Musiało być pyszne i takie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na pyszne danie, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiemy dziwne, ale nigdy nie jadłyśmy kurek :P Wygląda bardzo smakowicie. Super pomysł i bardzo efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety! Kurki!? To już jest rozpusta! Musiało być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. To faktycznie była rozpusta i nie chcemy dręczyć... ale trzeba przyznać, że smakowało nieziemsko:) Będzie powtórka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, świetnie wygląda te danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe grzyby w grzybach. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brawo za pomysł, super. Podwójnie grzybowe dania to ja lubię:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomysłowo podane. Nie dość, że smacznie to jeszcze tak oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cóż za wspaniały pomysł. Muszą być wyśmienite (:

    OdpowiedzUsuń