22 października 2015

Mięso mielone zapiekane w ziemniakach



Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej,
z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.

   Składniki:

-4 duże ziemniaki
-1/2 kg mielonego mięsa
-cebula
-marchewka
-2 kiszone ogórki
-jajko
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-ząbek czosnku


W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach.
Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki
i wydrążamy środki.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku.
Dokładnie mieszamy.

 Marchew i ogórki kroimy w słupki
a pozostałą cebulę w piórka.


Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem,
przyprawionym solą i pieprzem ziołowym.

Mięso dzielimy na 4 części.
Każdą część układamy płasko na dłoni,
na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli.


Mięso zawijamy, formują owalny kotlet.
Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą.


Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu
żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.


Wyjmujemy z piekarnika,


dodajemy surówkę i gotowe.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. To jest "strzał w dziesiątkę"! Kapitalny pomysł na " mielone" bez smażenia.Z pewnością zrobię taki obiadek.Pozdrawiam jesiennie,ale gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na obiad :)
    Ziemniaki pewnie przeszły smaczkiem mięsa i były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam pycha :-) świetne i bardzo syte danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, rewelacyjny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie to wygląda :) Ale wielgachne ziemniory xD

    OdpowiedzUsuń