wtorek, 21 marca 2017

Drożdżowe "takie coś"



Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy,
 kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory.
 Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny:
 w jednym jest zebra, w innym szachownica.
Wiórki i mak dodają smaku.

   Składniki:

-ok. 40 dkg mąki 405
-3 dkg drożdży
-220 ml ciepłego mleka
-6 łyżek cukru
-5 dkg masła
-4 żółtka i jedno całe jajko
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
-wanilia
-mak
-wiórki kokosowe


Z drożdży, łyżki cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki
przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.


Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko,
4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy,



Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao i miksujemy.


Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki  i wyrabiamy.
Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy.
Do każdego ciasta dodajemy po 2,5 dkg roztopionego masła
i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wykładamy na stolnicę.


Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.


Ciasto tniemy na paski.


Układamy na przemian w natłuszczonej blaszce.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Posypujemy wiórkami i makiem.


Układamy kolejne warstwy pasków.
Każdą warstwę smarujemy jajkiem i posypujemy wiórkami i makiem.


Odstawiamy do wyrośnięcia.


Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C.




Smacznego!
















15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ciasto wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i bardzo pomysłowe ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja nie mogę!Drożdżowe ciasto w niezwykłym wydaniu-"takie coś",ale jakie urocze!Kolejne zadanie dla mnie.Mam nadzieję,że się uda,ale Wam to wychodzi fantastycznie!Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny pomysl! Ciasto wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe. Ślicznie wyrośnięte ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna sprawa z tymi kolorami i różnymi wzorami, zawsze wyjdzie coś innego :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ładne to coś :D Przekrój robi wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak mam dostep do poslkich produktow, to zawsze kupuje "Basie" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje "takie coś" prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako dziecko robiłam podobną 'zebrę' ze zwykłego biszkoptu, jednak drożdżowe nigdy mi nie wychodziło.

    OdpowiedzUsuń