wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto chlebowe z jagodami



   Pojawiły się świeże jagody.
Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia chleba,
upiec ciasto z jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem.

Składniki na ciasto chlebowe:
-10 dkg drożdży
-3 szklanki ciepłej wody
-1 kg i szklanka mąki 650
-3 płaskie łyżeczki cukru
-3 łyżeczki soli
- łyżka oleju

Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę mąki.
Powstanie rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę. Dodajemy sól, olej, wyrośnięty rozczyn
i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód.


   Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części.
Z jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.


   Ciasta układamy w odpowiednich formach.
Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek a na nim układamy jagody,
dociskając je do ciasta.


   Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto na chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy 
temperaturę 180 st. C.
Ciasto z jagodami pieczemy ok. 40 minut a chleb 45-50 minut.


   Ciasto z jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.


   Na 5 minut przed wyjęciem chleba  smarujemy go krochmalem z wody i mąki ziemniaczanej.


   Po kilku minutach chlebek również jest gotowy.


   Ciasto chlebowe z jagodami najlepiej smakuje na ciepło.


Smacznego!







4 komentarze: