05 stycznia 2025

Kotlety mielone z indykiem

 


Dziś zmieszamy mielone mięso z łopatki wieprzowej
z krojonym filetem z piersi indyka.
Wychodzą z tego połączenia pyszne, mozaikowe kotlety.

     Składniki:

   -80 dkg fileta z piersi indyka
   -60 dkg mielonej łopatki
   -2 jajka
   -2 czerstwe bułki
   -sól, pieprz ziołowy
   -cebula granulowana
   -czosnek granulowany
   -harissa
   -mąka pszenna gruboziarnista do panierowania
   -olej do smażenia



Bułki moczymy i odciskamy.

Filet kroimy w kostkę.


Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki,


dodajemy bułki,


przyprawy,


jajka


i dokładnie wyrabiamy.


Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące
i smażymy kilka razy obracając.






Smacznego!

















47 komentarzy:

  1. This ground turkey cutlet recipe sounds delicious, combining the richness of pork shoulder with the lightness of turkey. The seasoning mix and the addition of harissa must give it a nice kick! Perfect comfort food. Wishing you a tasty New Year ahead!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for your comment :)
      I must admit that you wrote the perfect recommendation for these cutlets!
      Thank you once again and warm regards :)

      Usuń
  2. Świetna wariacja mielonych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) Takich kotletów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna mozaika. :) Ja mam zamiar wypróbować sojowe z jajkiem na twardo w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety niby zwyczajne ale smak jest zupełnie inny, warto spróbować:)
      Sojowe z jajkiem mogą być bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem i opinią:)

      Usuń
  5. Uy se ve rico. Te mando un beso y te deseo una buena semana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias!
      Que tengas una buena semana! Un abrazo para ti :)

      Usuń
  6. Super, bardzo podoba mi się ta mozaika w kotletach :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie prezentują się te kotlety. Ja bym zmeliła jedno i drugie mięso. Nie wpadłabym na to,aby kurczaka pokroić. Naprawdę kreatywne podejście do kotlecików mielonych.
    Udanego i smacznego Nowego Roku 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłabym dokładnie tak samo ale łopatkę miałam już zmieloną a indyka w całości i trochę przez to, że nie chciało mi się wyciągać maszynki wyszła mozaika:)
      Dobrego tygodnia życzę 🤗

      Usuń
  8. Wyglądają fajnie, idealne na imprezowy obiad! Zrobię na imieniny męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Można je jeszcze trochę podkoloryzować szczypiorkiem i suszonymi pomidorami lub papryką:)

      Usuń
    2. Ooo świetny pomysł, szczególnie, że wszyscy uwielbiamy suszone pomidory.

      Usuń
  9. Maminku, super pomysł.
    Nie dość, że wygląda to rewelacyjnie, to jeszcze z pewnością wspaniale smakuje.
    Muszę się skusić na taką wersję i dodatkowo także obtoczyć w mące, a nie w bułce tartej.
    No i chciałam dodać, że masz piękne talerzyki w serduszka :)
    Ściskam Cię styczniowo i mooooocno!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko
      Te kotlety to znów trochę przypadek ale cieszę się, że tak wyszło bo efekt nawet mnie zaskoczył:)
      Mięsko z indyka jest delikatne ale nie suche a mielona łopatka nie jest nudna bo ma w sobie większe kawałki. Całość, to pewna odmiana:)
      Panierowanie w mące gruboziarnistej ( u mnie lubella)polecam. Nie spada, tworzy chrupiącą skórkę i nadaje fajny smak.
      Talerzyk ma nie wiem ile ale dużo lat i został już tylko jeden niestety; szkoda ale z porcelany były a ta się niestety tłucze :)
      Pozdrawiam w to deszczowe jakby nie styczniowe popołudnie i ściskam serdecznie!!!

      Usuń
  10. Jest Maminek kulinarnie! I rzeczywiście, na sam wygląd tych sznycelków ślinka leci. A na dodatek mniej ciążą w żywocie, bo są na pewno lżejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marzyniu, są zdecydowanie delikatniejsze i mimo, że to dalej mielone, to smak zupełnie inny:) warto spróbować!

      Usuń
  11. Jeszcze tak nie mieszalam mięska. Musi być mega pyszne. Dzięki za przepis. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko
      Dziękuję i Tobie również życzę pomyślnego roku :)
      a kotlety polecam!

      Usuń
  12. Rewelacyjny pomysł na połączenie mięsa wieprzowego z drobiowym.
    Mielone wyglądają bardzo oryginalnie i niezwykle smakowicie.
    Zrobię koniecznie! :)
    Pozdrawiam ciepło 🤗❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Kotlety zyskują na tym połączeniu a można im dodać kolorki i będą jeszcze ciekawsze :)
      Ale Tobie nie trzeba podpowiadać, zawsze masz super pomysły!
      Pozdrawiam serdecznie 🤗🥰

      Usuń
  13. Takich mielonych jeszcze nigdy nie jadłam i z pewnością wypróbuje Twój przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dopiero dziś dotarłam i proszę u Maminka smakołyki. Lubimy kotlety mielone, ale w taki sposób widzę je pierwszy raz. Wyglądają bardzo kusząco i z pewnością je zrobię. Pozdrawiam bardzo serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Janeczko:)
      Kotlety, chociaż niczym szczególnym się nie wyróżniają, to mają ciekawą strukturę i smak i myślę, że je polubisz:)
      Uściski serdeczne:)

      Usuń
  15. Zaglądam od....miliona lat świetlnych Maryśku. Odganiam też:D Całuję Cię w tym nowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Wszystkiego dobrego życzę!
      Zostań na kolejne miliony lat:)
      Buziaki!

      Usuń
  16. Wygląda jak bardzo smaczny pomysł na jutrzejszy obiad <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi nazwa dania "kotlety na jutrzejszy obiad" super!dzięki:)

      Usuń
  17. Super przepis :D podoba mi się taka mięsna mozaika. Robiłam mielone z indyka, ale ze zmielonego indyka. Nie pomyślałam, by zrobić tak z fileta. Naprawdę mega pomysł na pyszny i efektowy obiadek. Moja rodzinka jest bardzo mięsna, więc każdy byłby zadowolony z takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny:)
      Kotlety mimo, że nie wyglądają jakoś wyjątkowo, to w smaku naprawdę się różnią i to na plus.
      Polecam do spróbowania:)
      Polecam też zapiekankę na chlebowych grzankach. Przepis na blogu. Idealna na wykorzystanie czerstwego chleba i lepsza niż kotlety z chlebem:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  18. Oj jak ja nie cierpię robić mielonych Maminku. Zawsze proszę męża żeby je zrobil bo on ma więcej cierpliwości do wyrabiania, a mnie się rozlatują w rękach. Twoje kotlety wyglądają super i pewnie super smakują. Mniaaam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu
      Doskonale Ciebie rozumiem, bo ja też nie wszystko lubię w kuchni robić:)
      Mąż z kolei nie cierpi panierować. Wszystko mi pokroi, utrze, zmiksuje i pozmywa ale z panierką się nie polubili:)
      Ale kotlety polecam:)
      Buziak 😘

      Usuń
  19. Ciekawy pomysł - muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. Generalnie od studiów nie jem mięsa, ale czasem, rzadko, robię coś dla gości, żeby im sprawić radość. I choć nie próbuję, gościom smakuje, może wykorzystam Twój przepis? Uściski i moc pozdrowień dla Ciebie i dziękuję, że jesteś!

    OdpowiedzUsuń