Dziś zmieszamy mielone mięso z łopatki wieprzowej
z krojonym filetem z piersi indyka.
Wychodzą z tego połączenia pyszne, mozaikowe kotlety.
Składniki:
-80 dkg fileta z piersi indyka
-60 dkg mielonej łopatki
-2 jajka
-2 czerstwe bułki
-sól, pieprz ziołowy
-cebula granulowana
-czosnek granulowany
-harissa
-mąka pszenna gruboziarnista do panierowania
-olej do smażenia
Bułki moczymy i odciskamy.
Filet kroimy w kostkę.
Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki,
dodajemy bułki,
przyprawy,
jajka
i dokładnie wyrabiamy.
Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące
i smażymy kilka razy obracając.
Smacznego!
This ground turkey cutlet recipe sounds delicious, combining the richness of pork shoulder with the lightness of turkey. The seasoning mix and the addition of harissa must give it a nice kick! Perfect comfort food. Wishing you a tasty New Year ahead!
OdpowiedzUsuńThank you very much for your comment :)
UsuńI must admit that you wrote the perfect recommendation for these cutlets!
Thank you once again and warm regards :)
Świetna wariacja mielonych :D
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńCiekawa propozycja :) Takich kotletów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
UsuńFajna mozaika. :) Ja mam zamiar wypróbować sojowe z jajkiem na twardo w środku. :)
OdpowiedzUsuńKotlety niby zwyczajne ale smak jest zupełnie inny, warto spróbować:)
UsuńSojowe z jajkiem mogą być bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem i opinią:)
Uy se ve rico. Te mando un beso y te deseo una buena semana.
OdpowiedzUsuńGracias!
UsuńQue tengas una buena semana! Un abrazo para ti :)
Super, bardzo podoba mi się ta mozaika w kotletach :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńŚwietnie prezentują się te kotlety. Ja bym zmeliła jedno i drugie mięso. Nie wpadłabym na to,aby kurczaka pokroić. Naprawdę kreatywne podejście do kotlecików mielonych.
OdpowiedzUsuńUdanego i smacznego Nowego Roku 😃
Zrobiłabym dokładnie tak samo ale łopatkę miałam już zmieloną a indyka w całości i trochę przez to, że nie chciało mi się wyciągać maszynki wyszła mozaika:)
UsuńDobrego tygodnia życzę 🤗
Wyglądają fajnie, idealne na imprezowy obiad! Zrobię na imieniny męża :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMożna je jeszcze trochę podkoloryzować szczypiorkiem i suszonymi pomidorami lub papryką:)
Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMaminku, super pomysł.
OdpowiedzUsuńNie dość, że wygląda to rewelacyjnie, to jeszcze z pewnością wspaniale smakuje.
Muszę się skusić na taką wersję i dodatkowo także obtoczyć w mące, a nie w bułce tartej.
No i chciałam dodać, że masz piękne talerzyki w serduszka :)
Ściskam Cię styczniowo i mooooocno!!!
Jest Maminek kulinarnie! I rzeczywiście, na sam wygląd tych sznycelków ślinka leci. A na dodatek mniej ciążą w żywocie, bo są na pewno lżejsze :-)
OdpowiedzUsuń