05 stycznia 2025

Kotlety mielone z indykiem

 


Dziś zmieszamy mielone mięso z łopatki wieprzowej
z krojonym filetem z piersi indyka.
Wychodzą z tego połączenia pyszne, mozaikowe kotlety.

     Składniki:

   -80 dkg fileta z piersi indyka
   -60 dkg mielonej łopatki
   -2 jajka
   -2 czerstwe bułki
   -sól, pieprz ziołowy
   -cebula granulowana
   -czosnek granulowany
   -harissa
   -mąka pszenna gruboziarnista do panierowania
   -olej do smażenia



Bułki moczymy i odciskamy.

Filet kroimy w kostkę.


Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki,


dodajemy bułki,


przyprawy,


jajka


i dokładnie wyrabiamy.


Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące
i smażymy kilka razy obracając.






Smacznego!

















19 komentarzy:

  1. This ground turkey cutlet recipe sounds delicious, combining the richness of pork shoulder with the lightness of turkey. The seasoning mix and the addition of harissa must give it a nice kick! Perfect comfort food. Wishing you a tasty New Year ahead!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for your comment :)
      I must admit that you wrote the perfect recommendation for these cutlets!
      Thank you once again and warm regards :)

      Usuń
  2. Świetna wariacja mielonych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) Takich kotletów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna mozaika. :) Ja mam zamiar wypróbować sojowe z jajkiem na twardo w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety niby zwyczajne ale smak jest zupełnie inny, warto spróbować:)
      Sojowe z jajkiem mogą być bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem i opinią:)

      Usuń
  5. Uy se ve rico. Te mando un beso y te deseo una buena semana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias!
      Que tengas una buena semana! Un abrazo para ti :)

      Usuń
  6. Super, bardzo podoba mi się ta mozaika w kotletach :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie prezentują się te kotlety. Ja bym zmeliła jedno i drugie mięso. Nie wpadłabym na to,aby kurczaka pokroić. Naprawdę kreatywne podejście do kotlecików mielonych.
    Udanego i smacznego Nowego Roku 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłabym dokładnie tak samo ale łopatkę miałam już zmieloną a indyka w całości i trochę przez to, że nie chciało mi się wyciągać maszynki wyszła mozaika:)
      Dobrego tygodnia życzę 🤗

      Usuń
  8. Wyglądają fajnie, idealne na imprezowy obiad! Zrobię na imieniny męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Można je jeszcze trochę podkoloryzować szczypiorkiem i suszonymi pomidorami lub papryką:)

      Usuń
  9. Maminku, super pomysł.
    Nie dość, że wygląda to rewelacyjnie, to jeszcze z pewnością wspaniale smakuje.
    Muszę się skusić na taką wersję i dodatkowo także obtoczyć w mące, a nie w bułce tartej.
    No i chciałam dodać, że masz piękne talerzyki w serduszka :)
    Ściskam Cię styczniowo i mooooocno!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest Maminek kulinarnie! I rzeczywiście, na sam wygląd tych sznycelków ślinka leci. A na dodatek mniej ciążą w żywocie, bo są na pewno lżejsze :-)

    OdpowiedzUsuń