05 stycznia 2025

Kotlety mielone z indykiem

 


Dziś zmieszamy mielone mięso z łopatki wieprzowej
z krojonym filetem z piersi indyka.
Wychodzą z tego połączenia pyszne, mozaikowe kotlety.

     Składniki:

   -80 dkg fileta z piersi indyka
   -60 dkg mielonej łopatki
   -2 jajka
   -2 czerstwe bułki
   -sól, pieprz ziołowy
   -cebula granulowana
   -czosnek granulowany
   -harissa
   -mąka pszenna gruboziarnista do panierowania
   -olej do smażenia



Bułki moczymy i odciskamy.

Filet kroimy w kostkę.


Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki,


dodajemy bułki,


przyprawy,


jajka


i dokładnie wyrabiamy.


Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące
i smażymy kilka razy obracając.






Smacznego!

















73 komentarze:

  1. This ground turkey cutlet recipe sounds delicious, combining the richness of pork shoulder with the lightness of turkey. The seasoning mix and the addition of harissa must give it a nice kick! Perfect comfort food. Wishing you a tasty New Year ahead!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for your comment :)
      I must admit that you wrote the perfect recommendation for these cutlets!
      Thank you once again and warm regards :)

      Usuń
  2. Świetna wariacja mielonych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja :) Takich kotletów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna mozaika. :) Ja mam zamiar wypróbować sojowe z jajkiem na twardo w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety niby zwyczajne ale smak jest zupełnie inny, warto spróbować:)
      Sojowe z jajkiem mogą być bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem i opinią:)

      Usuń
  5. Uy se ve rico. Te mando un beso y te deseo una buena semana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias!
      Que tengas una buena semana! Un abrazo para ti :)

      Usuń
  6. Super, bardzo podoba mi się ta mozaika w kotletach :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie prezentują się te kotlety. Ja bym zmeliła jedno i drugie mięso. Nie wpadłabym na to,aby kurczaka pokroić. Naprawdę kreatywne podejście do kotlecików mielonych.
    Udanego i smacznego Nowego Roku 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłabym dokładnie tak samo ale łopatkę miałam już zmieloną a indyka w całości i trochę przez to, że nie chciało mi się wyciągać maszynki wyszła mozaika:)
      Dobrego tygodnia życzę 🤗

      Usuń
  8. Wyglądają fajnie, idealne na imprezowy obiad! Zrobię na imieniny męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Można je jeszcze trochę podkoloryzować szczypiorkiem i suszonymi pomidorami lub papryką:)

      Usuń
    2. Ooo świetny pomysł, szczególnie, że wszyscy uwielbiamy suszone pomidory.

      Usuń
  9. Maminku, super pomysł.
    Nie dość, że wygląda to rewelacyjnie, to jeszcze z pewnością wspaniale smakuje.
    Muszę się skusić na taką wersję i dodatkowo także obtoczyć w mące, a nie w bułce tartej.
    No i chciałam dodać, że masz piękne talerzyki w serduszka :)
    Ściskam Cię styczniowo i mooooocno!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko
      Te kotlety to znów trochę przypadek ale cieszę się, że tak wyszło bo efekt nawet mnie zaskoczył:)
      Mięsko z indyka jest delikatne ale nie suche a mielona łopatka nie jest nudna bo ma w sobie większe kawałki. Całość, to pewna odmiana:)
      Panierowanie w mące gruboziarnistej ( u mnie lubella)polecam. Nie spada, tworzy chrupiącą skórkę i nadaje fajny smak.
      Talerzyk ma nie wiem ile ale dużo lat i został już tylko jeden niestety; szkoda ale z porcelany były a ta się niestety tłucze :)
      Pozdrawiam w to deszczowe jakby nie styczniowe popołudnie i ściskam serdecznie!!!

      Usuń
  10. Jest Maminek kulinarnie! I rzeczywiście, na sam wygląd tych sznycelków ślinka leci. A na dodatek mniej ciążą w żywocie, bo są na pewno lżejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marzyniu, są zdecydowanie delikatniejsze i mimo, że to dalej mielone, to smak zupełnie inny:) warto spróbować!

      Usuń
  11. Jeszcze tak nie mieszalam mięska. Musi być mega pyszne. Dzięki za przepis. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko
      Dziękuję i Tobie również życzę pomyślnego roku :)
      a kotlety polecam!

      Usuń
  12. Rewelacyjny pomysł na połączenie mięsa wieprzowego z drobiowym.
    Mielone wyglądają bardzo oryginalnie i niezwykle smakowicie.
    Zrobię koniecznie! :)
    Pozdrawiam ciepło 🤗❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Kotlety zyskują na tym połączeniu a można im dodać kolorki i będą jeszcze ciekawsze :)
      Ale Tobie nie trzeba podpowiadać, zawsze masz super pomysły!
      Pozdrawiam serdecznie 🤗🥰

      Usuń
  13. Takich mielonych jeszcze nigdy nie jadłam i z pewnością wypróbuje Twój przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dopiero dziś dotarłam i proszę u Maminka smakołyki. Lubimy kotlety mielone, ale w taki sposób widzę je pierwszy raz. Wyglądają bardzo kusząco i z pewnością je zrobię. Pozdrawiam bardzo serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Janeczko:)
      Kotlety, chociaż niczym szczególnym się nie wyróżniają, to mają ciekawą strukturę i smak i myślę, że je polubisz:)
      Uściski serdeczne:)

      Usuń
  15. Zaglądam od....miliona lat świetlnych Maryśku. Odganiam też:D Całuję Cię w tym nowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Wszystkiego dobrego życzę!
      Zostań na kolejne miliony lat:)
      Buziaki!

      Usuń
  16. Wygląda jak bardzo smaczny pomysł na jutrzejszy obiad <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi nazwa dania "kotlety na jutrzejszy obiad" super!dzięki:)

      Usuń
  17. Super przepis :D podoba mi się taka mięsna mozaika. Robiłam mielone z indyka, ale ze zmielonego indyka. Nie pomyślałam, by zrobić tak z fileta. Naprawdę mega pomysł na pyszny i efektowy obiadek. Moja rodzinka jest bardzo mięsna, więc każdy byłby zadowolony z takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny:)
      Kotlety mimo, że nie wyglądają jakoś wyjątkowo, to w smaku naprawdę się różnią i to na plus.
      Polecam do spróbowania:)
      Polecam też zapiekankę na chlebowych grzankach. Przepis na blogu. Idealna na wykorzystanie czerstwego chleba i lepsza niż kotlety z chlebem:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  18. Oj jak ja nie cierpię robić mielonych Maminku. Zawsze proszę męża żeby je zrobil bo on ma więcej cierpliwości do wyrabiania, a mnie się rozlatują w rękach. Twoje kotlety wyglądają super i pewnie super smakują. Mniaaam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu
      Doskonale Ciebie rozumiem, bo ja też nie wszystko lubię w kuchni robić:)
      Mąż z kolei nie cierpi panierować. Wszystko mi pokroi, utrze, zmiksuje i pozmywa ale z panierką się nie polubili:)
      Ale kotlety polecam:)
      Buziak 😘

      Usuń
  19. Ciekawy pomysł - muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. Generalnie od studiów nie jem mięsa, ale czasem, rzadko, robię coś dla gości, żeby im sprawić radość. I choć nie próbuję, gościom smakuje, może wykorzystam Twój przepis? Uściski i moc pozdrowień dla Ciebie i dziękuję, że jesteś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Joasiu, że nie jesz mięsa i tym bardziej mi miło, że kotlety może kiedyś znajdą się w menu dla Twoich gości:)
      Cieszę się, że choróbsko, które tak Cię sponiewierało, wreszcie odpuszcza i czujesz się już lepiej:)
      Zdrówka życzę!
      Uściski serdeczne dla Ciebie!!!

      Usuń
    2. Pozdrawiam w oczekiwaniu na nowy post! 💗

      Usuń
  21. Witaj! Nigdy takich nie jadłam i nie znałam przepisu. Doceniam wykonanie. Nie ma to jak domowe obiadki.💕 Serdecznie Cię Maminku pozdrawiam.😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas przede wszystkim domowe jedzonko, zrobione od podstaw.
      Tak było od zawsze:)
      Teraz, kiedy we wszystkim jest wszystko, jeszcze bardziej zwracamy uwagę na to co jemy.
      Nie da się wyeliminować wszechobecnej chemii ale można chociaż trochę ją ograniczyć.
      Kotlety mielone mogą być zrobione na różne sposoby a to tylko jeden z nich:) Polecam do spróbowania!
      Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę 😘🤗

      Usuń
    2. Tak, to ma sens. Lepiej i zdrowiej wszystko zrobić od podstaw samemu. Ja też się staram, chociaż czasu jest jakby mniej.
      Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dobrej końcówki stycznia. Idziemy ku wiośnie.😀

      Usuń
    3. Dziękuję:)
      Podoba mi się Twoje odliczanie:) też czekam na wiosnę i cieszy mnie nawet najmniejszy drobiazg, który ją sygnalizuje:)
      Przebiśniegi już kwitną, śpiewają ptaki...wiosna robi przygotowania:)
      Wszystkiego dobrego!
      Pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń
    4. Ja jeszcze nie widziałam przebiśniegów, ale ptaki odwiedzają mnie regularnie. Prowadzę ptasią stołówkę. 😄 Serdecznie pozdrawiam 🤗

      Usuń
    5. Na pewno za tę stołówkę odwdzięczą się śpiewem i to już lada moment😄Uwielbiam te ptasie koncerty.
      Pozdrawiam cieplutko 🤗

      Usuń
  22. No proszę! Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Te deseo un buen fin de semana.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kochana
    Smacznie i o to chodzi:)
    Serdeczności moc zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak!ma smakować:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  25. Pięknie wyglądają, chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mielone to lubiane kotlety, sporo osób chętne je jada, męso indyka też chętniej wybieane, mam wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chętnie wybieram mięso z indyka bo można z niego wyczarować pyszne i zdrowe potrawy.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Lubię eksperymentować z mielonym mięsem. Smakują mi te z dodatkiem żurawiny, oscypka, czy koszonej kapusty😊
    Smacznie pozdrawiam kochana🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Możliwości do eksperymentowania wiele i za każdym razem inna potrawa mimo, że to wciaż mielony😉
      Wszystkiego dobrego! Pozdrawiam cieplutko🤗🌷☀️

      Usuń