wtorek, 19 maja 2015

Ciapkapusta



Ciapkapustę jedliśmy po raz pierwszy.
Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki.
Sama  ciapkapusta smakuje wyśmienicie 
a z dodatkiem żeberek lub kotletów mielonych 
to prawdziwa uczta.

Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji
oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza.

   Składniki:

-kiszono kapusta - 1 kg
-kartofle - 0,7 kg
- 2 średnie cebule
-czorny pieprz
-magi
-warzywko

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
 Kartofle odlewamy i sztanfujemy.
Kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę, ferlomy, dokładamy do kartofli sztnfujemy 
wszystko razem.

   Do smaku dodajemy magi, warzywko, trochu w palcach czornego pieprzu.

Ferlomy i gotowe.

Wybaczcie połamany śląski język, ale my dopiero się go uczymy
i nie wszystko jest jeszcze ok. :)




Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Tego nie znałyśmy ale jakoś bez problemu możemy wyobrazić sobie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten smak i lubię go bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciapkapusta hhhh chętnie bym takiej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam tej potrawy, ale połaczenie smaków super. Fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna nazwa :) Znam kapustę z zasmażką, takiej wersji z ziemniakami jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. DZIOLCHA I SYNEK TYN SLONSKI TO JESZCZE TROCHA KEPSKI, ZAPROSZOMY DO NOS NA KOREPETYCJE...A CIAP KAPUSTA MNIAMM ,MNIAMM ,NO DYĆ ZAŚ NAWARZYMY I ZJYMY.. DZIYKUJYMY WOM...LUDKOWIE. KUSIKI DO WOS.
    OLA-BEN

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym jeszcze wiedziała co znaczy "ferlomy":)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj kepski, kepski:) Łatwiej nam zrobić śląskie jedzonko niż nauczyć się godać:)
    Na korepetycje oczywiście przyjedziemy:) Pozdrawiamy cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. hehehe...ferlomy czyli mieszamy:)

    OdpowiedzUsuń