16 marca 2017

Kotlety z pęczakiem i pieczarkami



Nasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu.
Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę
i kilka dodatków.

   Składniki:

-0,7 kg mięsa mielonego
-czerstwa bułka
-2 jajka
-ząbek czosnku
-5 dkg pęczaku
-4 pieczarki
-1/2 małej papryki
-1/2 cebuli
-1/2 sera mozzarella
-natka pietruszki
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-bułka tarta
-olej do smażenia


Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym.
Odsączamy i studzimy.

Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.



Paprykę dodajemy do pęczaku.


Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki.


Ser mozzarella kroimy w kosteczkę


i dodajemy do pęczaku.


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę,


dodajemy pieczarki i podsmażamy.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
 Studzimy.


Dodajemy do pęczaku.


Wszystko dokładnie mieszamy.


Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę,
pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku
i dokładnie wyrabiamy.

Na dłoni formujemy placki mięsa,
nakładamy farsz i dokładnie sklejamy,
formując kotlety.


Obtaczamy w bułce tartej,


Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu.



Przekładamy do naczynia żaroodpornego,


przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 st. na ok. 15 minut.



Smacznego!
















6 komentarzy:

  1. Wow! To już wiem co będzie jutro na obiad;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te kotleciki. Zachęcają do zjedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy pęczak choć nie możemy go jeść :/
    Super kotlety z bardzo ciekawym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i co ja mam napisać?Kotleciki marzenie i z pewnością je kiedyś zrobię.Podoba mi się połączenie mięsa z warzywami i kaszą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich kotletów to ja jeszcze noe jadłam :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń