02 października 2016

Bułeczki pszenne



Bułki śniadaniówki, ale nie tylko.
Przede wszystkim upieczone z prostych składników
i pasują do wszystkiego.

   Składniki na 6 bułeczek:

-ok. 30 dkg mąki 480 lub 500
-2,5 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-1/4 łyżeczki soli
-150 ml ciepłej wody
-100 ml ciepłego mleka
-1,5 dkg miękkiego masła


Mleko łączymy z wodą.
Do drożdży dodajemy cukier, 1/4 płynu, mieszamy,
dodajemy 3 czubate łyżki mąki,
mieszamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały płyn, sól,
 pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.


Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia.


Przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.


Dzielimy na 6 części.


Z każdej części w dłoniach formujemy bułeczkę o dowolnym kształcie.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Bułeczki możemy naciąć w dowolny sposób.


Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C.


Gotowe.



Smacznego!










8 komentarzy:

  1. Pyszne i pachnące bułeczki. Zjadła bym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tzw. bułeczki DUPKI :D Wiadomo, że już takich nie jemy bo nie możemy ale w dzieciństwie szalałyśmy za takimi bułami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej przeze mnie lubiane bułeczki. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba takich domowych bułek to nawet nigdy nie jadłam. Wyglądają przepysznie, aż zgłodniałam ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie urosły, na śniadanie są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe bułeczki, takie domowe najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyszły Ci te bułeczki i pewnie są bardzo smaczne.
    Na śniadanie z masełkiem i dobrą wędliną mmmmmmniam :)

    OdpowiedzUsuń