sobota, 21 grudnia 2013

Makowiec bez ciasta



   Zupełnie inny makowiec.

Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta.

 Składniki:

-30 dkg maku
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-kilka kropli aromatu migdałowego
-polewa czekoladowa


   Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku.


   Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem.


   Oddzielamy żółtka od białek.


   Ubijamy pianę z białek.


   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę
 z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.


   Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę makową na blaszkę.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.


   Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.
Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.


Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Na jaką wielkość blachy robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowiec i sernik piekę na blaszce o wymiarach 30 x 22 cm ale można też piec w formie okrągłej o średnicy 24 cm.Ważne też jest aby blaszka była posmarowana i solidnie posypana tartą bułką.Udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda ten makowiec :) ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makowce, a takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Muszę to koniecznie nadrobić!!!

    OdpowiedzUsuń