05 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa w zalewie



   Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania.
Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste.

Składniki:
-fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l )
-sól
-przyprawa warzywna
-woda


   Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.

Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i  przyprawy warzywnej i wrzucamy fasolkę.
Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę.


   Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików.
Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli 
na 1 l wody.
Zakręcamy i gotowe.

Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo Lubię fasolkę, a zimą zazwyczaj kupuję mrożoną. Twój przepis bardzo mnie zaintrygował... Wystarczy zakręcić i odstawić? Nie psuje się, naprawdę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wystarczy sparzyć,zalać wrzącą solanką, zakręcić i odstawić do spiżarni.A potem tylko sięgać
    i cieszyć się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fasolkę. z przepisu na pewno skorzystam (:

    OdpowiedzUsuń