niedziela, 3 maja 2015

Plecione bułeczki z twarogiem



Tym razem bułeczki plecione a w nich twaróg.

      Składniki na ciasto:

-4 szklanki mąki pszennej
-1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana
-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-250 ml ciepłego mleka
-7 dkg masła
-szczypta soli
-wanilia

   Składniki masy serowej:

-1/2 kg zmielonego twarogu
-2 łyżki stopionego masła
-cukier puder do smaku
-2 jajka
-wanilia


Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię, 
cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem.


Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy
i wycinamy prostokąty.



Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy
i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę.





Gotowe pozostawiamy na blaszce z papierem do pieczenia, aby wyrosły
 a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 15-20 minut.



Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Pięknie zwinięte. Ostatnio coś brakuje mi cierpliwości do ciasta drożdżowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te bułeczki wyglądają cudownie :-) uwielbiam drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne rumiane i smaczne bułeczki. Jedną na śniadanko porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świecą się tak, że ślinka cieknie :D Nadzienie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie mam niewykorzystany twarog, a dzieki Tobie rowniez plany na dzisiejszy dzien :)

    Pozdrawiam
    http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy upieczone,czy ugotowane-wszystko jest smaczne, pięknie podane- i te zdjęcia!Aż chce się samemu zrobić takie potrawy.Tylko trzeba mieć talent,czego Maminkowi nie brakuje,a czego nie powinnam zazdrościć.Niestety-zazdroszczę.Buziaki i uściski dla obojga!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak one pysznie wyglądają. Ale bym taką zjadła... I na jednej by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za wszystkie komentarze i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń