17 września 2015

Papryka pomidorowa konserwowa



Soczysta, mięsista i słodka papryka pomidorowa w octowej zalewie.

   Składniki:

-ok. 3 kg papryki pomidorowej

   Na zalewę:

-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-15 łyżek cukru
-3 łyżki soli 

  Do każdego słoika 0,9 l :

-po szczypcie ziaren gorczycy, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
-2 listki laurowe
-ząbek czosnku
-kilka plasterków marchewki

   Paprykę myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.

Do przygotowanych słoików wkładamy paprykę i zalewamy wrzącą zalewą.

Zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Papryczki super. Przypomniałaś mi, że teraz papryka jest najtańsza i trzeba ją zamknąć w słoiki :)
    Marchewki jak zawsze urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sprawa takie papryczki w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też podobnie zaprawiamy papryczkę :)

    OdpowiedzUsuń