niedziela, 3 listopada 2013

Jajka w sosie musztardowym



   Jeden z najszybszych obiadów.
Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.

Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.

Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy. 
Mieszamy i podgrzewamy.

Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy
i dolewamy do sosu musztardowego.



   Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę.

Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę.
Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem.



   Gotujemy przez chwilę.
Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania.


   Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu.
Pycha....


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Takich jajek nie jadłam całe wieki :-) bardzo lubię sos musztardowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne wiosenne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń