Dzisiaj ryż w innym wydaniu.
Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.
Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.
Potrzebne składniki:
-torebka ryżu 100 g
-filet z kurczaka
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-odrobina sody oczyszczonej
-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, sól, pieprz)
-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut
a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy.
Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Ostudzony kroimy na drobne kawałki oraz przyprawiamy
przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs.
Skrapiamy olejem.
Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:
-kapustę pekińską na drobno
-ogórek i pomidor w półplasterki
-cebulę w ćwierćplasterki
-paprykę w kostkę
Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).
Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i soli.
Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki pszennej i sody
na czubeczek łyżeczki i miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.
Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia
formując spore placki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na ok. 10 minut.
W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.
Placki są rumiane - czyli gotowe.
Zaczynamy układankę.
Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską.
Na kapustę kładziemy mięso,
następnie ogórek, paprykę,
pomidory,
cebulkę i kapustę pekińską,
polewamy solidnie sosem tzatziki
a na końcu papryczką i...
...zabieramy się do jedzenia.
Smacznego!
Zdrowe i pożywne;)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :>
OdpowiedzUsuń