wtorek, 1 października 2013

Kotlety grzybowe



   Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami.

 Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulę
kroimy w grube plastry.


   Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.


   Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.


   Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa
grzybowa dała się formować.
Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy
cebulkę.


   Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe.
Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.
Idealnie pasują do bigosu wigilijnego.



Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, zupełnie nie wiem dlaczego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzyby !
    Świetny pomysł na kotlety i to bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa! Uwielbiam te kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dla nas jest to przepis bardzo stary. Takie kotlety robiła nasza Mama.
      Mają niepowtarzalny smak. Warto spróbować.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
  5. Dzis jadlam w wykonaniu samej mistrzyni, fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że kotlety smakowały.Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń