22 grudnia 2014

Kurczak faszerowany



   Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.
Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości 
od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,
takie, jak filety z udek.

  Składniki:

-skórka z kurczaka
-10 filetów z udek
-podwójna pierś z kurczaka
-20 dkg wątróbki drobiowej
-1 duża czerstwa bułka
-duża natka pietruszki
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mleka
-bułka tarta
-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru
-ząbek czosnku
-olej


     Bułkę moczymy w mleku.
Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.
Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.


   Natkę pietruszki drobno siekamy.


   Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.
Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.


   Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.



   Na farszu układamy warstwę udek.


   Przykrywamy skórką.


   Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.
Posypujemy słodka papryką.


  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,
posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka
i skrapiamy olejem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.
   Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia
i pieczemy ok. 20 minut.


Gotowe.


   Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...

Dziękujemy pani Basi za znakomity przepis.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. jak zobaczyłam przepis to pomyślałam "no tak, fajnie, tylko ja nie umiem tak jak Maminek wyciągnąć kości z kurczaka" A tu taka niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak będzie troszkę więcej czasu-to pokażemy jak pozbawić kurczaka kostek, bo to nie jest trudne, tylko trzeba poświęcić troszkę czasu a tego stale brakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak zdobyć skórę z kurczaka ... oto jest pytanie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Spodziewaliśmy się tego pytania:)
    Pierwszy sposób - to kupić filety z kurczaka z kością i skórką i zdjąć skórkę, a filet wykorzystać do farszu.Drugi - to zdjąć skórkę z kurczaka, a mięsko wykorzystać na klops babci Zosi:)
    Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny :) ja zawsze mam problem z wyciąganiem kości :(

    OdpowiedzUsuń