21 stycznia 2015

Ciasteczka kokosowe



   Do faworków użyliśmy żółtka jajek a białka wykorzystamy do wykonania ciasteczek..

   Składniki:

-5 białek
-szklanka cukru
-20 dkg wiórków kokosowych


Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.


Dosypujemy wiórki i mieszamy łyżką.


   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki.
Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
i pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła... :)
    Wyrabiam w sobie nawyk mrożenia niezużytych białek, może niedługo też wyczaruję kokosanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kokosanki, a takie robione samodzielnie dużo zdrowsze i pyszniejsze, pozdrawiam :)

    Zapraszam do udziału w konkursie:http://alterations-passion.blogspot.com/2015/01/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, dawno nie robiłam i jak patrzę na nie to czuję że muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe kokosanki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś te ciasteczka kokosowe nas prześladują na blogach. Nawet dziś pomagałyśmy jednej babci szukać w markecie wiórek kokosowych. Jak widać góra daje nam wszelkie znaki xD

    OdpowiedzUsuń