Łazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa.
Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.
Składniki:
-40 dkg kapusty kiszonej
-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki
-20 dkg pieczarek
-1 cebula
-przyprawa warzywna
-pieprz ziołowy i naturalny
-liść laurowy i ziele angielskie
-olej lub masło klarowane
Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.
Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
przez ok. 60 minut.
Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Cebulę i pieczarki kroimy na drobno.
Posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.
Mięso kroimy w paseczki.
Kapustę odsączamy z wody i kroimy.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części
i rozwałkowujemy.
Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.
Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.
Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym
i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa.
Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnię.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut.
Gotowe!
Smacznego!
I obiadek gotowy ! pycha!
OdpowiedzUsuń