Propozycja na ciastko z kremem.
Składniki na ciasto:
-szklanka wody
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mąki pszennej
-5 jajek
Składniki na krem:
-budyń o dowolnym smaku
-1,5 szklanki mleka
-kostka margaryny
-szklanka cukru pudru
-łyżka soku z cytryny
Wodę z tłuszczem zagotowujemy.
Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka.
Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka
i miksujemy minimum 5 minut.
Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,
zachowując spore odstępy.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.
Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.
Po kilku minutach będą wystudzone.
Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.
Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami.
Możemy udekorować płynną czekoladą.
Z podanej porcji składników otrzymamy ok. 18 szt. rewelacyjnych ptysi.
Smacznego!
Właśnie rosną moje ptyśki- oczywiście według Twojego przepisu. Są cudne, nie wierzyłam , ze aż tak urosną :-)
OdpowiedzUsuńJak smakowały?:)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! :)
OdpowiedzUsuń