Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków.
Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo.
Potrzebujemy:
-1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
-2 jajka
-5 łyżek mąki pszennej
Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"
Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.
Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu
z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.
Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.
Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia
( ok. 15 minut ) i gotowe.
Smacznego!
Jakie urocze! Fajnie można wykorzystać stare ziemniaki. Pomysł super! Buziaczki od C i Z
OdpowiedzUsuńNie odchodź od komputera - zaraz będą następne nowości :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPiękne. Czymś takim to dopiero można zaskoczyć gości podając zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu.
OdpowiedzUsuńsuper dodatek :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Pieczone ziemniaki czy frytki każdy zna, a takich ciasteczek jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają:) Idealne jako dodatek do eleganckiego obiadku :)
OdpowiedzUsuńWhat's Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
OdpowiedzUsuńI am hoping to contribute & assist different users like its helped me.
Good job.
Jakie wspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCzy ziemniaki można ugotować dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńNajlepiej wychodzą te przygotowane ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Ale zawsze można próbować.
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana. Wiesz że nawet bym nie wpadła na coś takiego. Świetny dodatek do obiadu. Super.
OdpowiedzUsuń