czwartek, 29 sierpnia 2013

Gulasz z mortadeli

   Tym razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia:

Nie ma chyba nic łatwiejszego.

Potrzebne produkty:

-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)
-puszka czerwonej fasoli
-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego
-4 marchewki
-2 papryki
-3 ząbki czosnku
-przyprawa warzywko
-majeranek
-przyprawa do mięs
-pieprz czarny mielony
-olej do smażenia



Mortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju
i smażymy do zrumienienia. W tym czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek
 i paprykę.



Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.


Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.


Smażymy ok. 5 minut a następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.


Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowy
a do tego szklankę wody.


Potrawę przyprawiamy majerankiem, warzywkiem oraz delikatem i pieprzem do smaku.



Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.


Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.


Gotowe danie można podawać na różne sposoby:
-z ryżem
-z makaronem
-z pieczywem

Można też pasteryzować i zabrać na biwak.



Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz