Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.
Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.
Składniki:
-główka młodej kapusty
-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )
-2 marchewki
-1 pomidor
-łyżka koncentratu pomidorowego
-pęczek koperku
-pieprz i sól
Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:
-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej solą z dodatkiem marchewek
( wody ok. 2 litry )
W międzyczasie kroimy kapustę.
Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona
a resztę kroimy w drobną kostkę.
Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.
Marchewkę kroimy w kostkę.
Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.
Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.
Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania,
więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,
marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.
Gotujemy razem ok. 15 minut.
Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Kapuśniaczek - marzenie.....
Smacznego!
takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńKapuśniaczek przepyszny! Zjedzony,wychwalony,zamówiony następny.Dziękujemy!!! C,Z,M,J
OdpowiedzUsuńKapusta może już nie najmłodsza, a kapuśniaczek i tak wyszedł pierwsza klasa. Polecamy gorąco!
OdpowiedzUsuńZastanawialiśmy się czy kapusta przetrwa podróż w paczce:) teraz jest taka duża, młodziutka i pyszna.
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
Też bardzo lubię młodą kapustę,gotuję i chętnie skorzystałam z Waszego przepisu. Polecam go także /podałam do Was adres/ na moim blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Cieszymy się, że kapuśniaczek smakuje. Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko🙂
Usuń