22 listopada 2022

Czekoladowe ciasto z buraczkami

 


Było już ciasto z marchewką a teraz będzie
ciasto z czerwonymi buraczkami.
Polecamy, bo bardzo dobre.

       Składniki:

    -18 dkg buraczków startych na drobnych oczkach
    -20 dkg mąki tortowej
    -30 dkg cukru pudru
    -4 dkg kakao
    -12 dkg włoskich orzechów
    -240 ml oleju
    -4 jajka
    -4 łyżki wody lub mleka
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -można dodać aromat rumowy


Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.


Siekamy orzechy.


Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.


Miksujemy olej z cukrem,


stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy.


Dodajemy wodę lub mleko, 
następnie buraczki i orzechy i miksujemy.


Dodajemy mąkę z kakao i miksujemy.


Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.


Przekładamy do blaszki (28x14cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w temperaturze 170 st. C
ok. 55 minut do suchego patyczka.



Smacznego!




















34 komentarze:

  1. Robimy bez orzechów za to z kawałkami czekolady. I co? Jedna blacha ciasta to za mało. Wstawiłam do piekarnika dwie, może choć jedna przetrwa do jutra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest dobry pomysł 😀
      Ciasto znika migusiem.
      Wykorzystamy podpowiedź i następne też upieczemy z kawałkami czekolady. Dzięki!
      Buziaki!

      Usuń
  2. Twojego bloga poznałam z bloga Marcepanowego Kącika.
    Twój buraczany burak wydaje mi się niezłym odkryciem. Burak służy do wzmocnienia koloru czekolady, aw przeszłości był używany do słodzenia, gdy użycie cukru nie było powszechne.
    Buziaki z Argentyny

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu bym nie pomyślała,że buraczki można dodać do ciasta,ale u Was się sprawdziło i wierzę,że jest pyszne.Wypróbuję niebawem i napiszę, czy mi wyszło.Zdjęcia jak zwykle urocze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dopiero nowa sztuczka Maminkowa. Buraczki w cieście no,no.
      Lubisz zaskakiwać i zachęcać zdjęciami.Fajnie. Będzie z czego wybierać na święta i niedziele.

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że chyba nie jadłam nigdy ciasta z buraczkami. Choć nie do końca brzmi to dla mnie smacznie to na zdjęciach prezentuje się obiecująco :)
    Super, że przedstawiłaś wszystko krok po kroku w opisach i na zdjęciach.
    No i te włoskie orzechy. Na pewno robią robotę w tym przepisie ;)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że w cieście nie czuje się buraczków a jedynie czekoladę 🙂
      Zawsze podajemy przepisy krok po kroku bo to zdecydowanie ułatwia wykonanie.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ale ciekawie to wygląda! Takiego połączenia nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam raz i było bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry wieczorek, przychodzę z rewizytą i cóż widzę??? Pyszne jedzonko i to jeszcze jakieś super ciacho na pierwszym planie. Wierzę, że ciasto buraczkowe może być doskonałe bo tak samo kiedyś nie wierzyłam, że ciasto marchewkowe może być dobre, a przecież jest pyszne :) Jak ja się cieszę, że tu jestem i to jeszcze przepisy podajesz ze zdjęciami z poszczególnych etapów wykonania, SUPER!!! Jak dla mnie, kuchennego analfabety (u mnie mąż szaleje w kuchni), to jest to ekstra propozycja. Dodaję do obserwowanych i będę wracać. Pozdrowionka gorące <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że wypadłam dobrze i bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa.
      To bardzo miłe:)
      Pozdrawiam cieplutko🙂

      Usuń
  8. Super ciacho, bardzo podoba mi się ten przepis, kiedyś próbowałam zrobić fit ciasto z burakami, ale wyszedł mi zakalec, spróbuje z Twojego przepisu zrobić :-) Dziękuje serdecznie za inspiracje :-) Pozdrawiam ciepło i serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że zakalca nie będzie:)
      Nawet puszyste i wilgotne ciasto wychodzi. A znając Twoje zdolności to wyjdzie super ciacho.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. fajne, nigdy takiego nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, piękne i pyszne ciasto :)
    Uwielbiam ciasta czekoladowe i kocham też buraczki <3
    Z przyjemnością wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jacież, Maminku - jak powiedziałby Martik: tego jeszcze nie grali! Robiła mufinki buraczkowe, więc dlaczego nie świąteczne ciasto?! Buźka duża :-*

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekłam już marchewkowe, dyniowe, ale o takim z dodatkiem buraczków nie słyszałam i w dodatku czekoladowe. Wygląda znakomicie. Za przepis bardzo dziękuję. Pozdrawiam cieplutko:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest naprawdę dobre i niezawodne.
      Pozdrawiam gorąco i dziękuję za odwiedziny:)

      Usuń
  13. Kolejne dwie blachy 🙈 a że ciasto robiłam na raty to 1. Nie ubiłam białek. Mimo obaw wyszło super puchate uff 2. Dodałam czekoladę i wiśnie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem ciasto idealne😀Jak nie kręcić i co by nie wrzucić wychodzi pyszota! Super!
      Buziolki gorące 🥰 i smacznego!

      Usuń
  14. Próbowałam kiedyś gdzieś ciasto z buraczkami i bardzo mi smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. un dolce golosissimo, complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam ani nie robiłam... Albo odwrotnie... Jejku spróbowałabym. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest naprawdę dobre.
      Jadłam też ciasto z cukinią i smakuje wybornie.
      Pewnie za jakiś czas też pojawi się na blogu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń