25 października 2013

Babka ziemniaczana



   Planowana od dawna babka ziemniaczana.

Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite.

-2,5 kg ziemniaków
-30 dkg boczku wędzonego
-2 średnie cebule
-sól
-pieprz ziołowy


   Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.
W kostkę kroimy też cebulę.

Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.



   Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie.


   Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku 
pieprzem ziołowym i solą a następnie dokładnie mieszamy.


   Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamy
masę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.


   Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem
przez 60-70 minut.


   Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.

A oto efekt:



   Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki.
Można też dodać słodką śmietankę.




Smacznego!




1 komentarz:

  1. Już czuję ten zapach! Jaka dbałość o każdy detal, o klimat i nastrój! Jestem pod ogromnym wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń