09 lipca 2014

Dorsz w chrupiącej panierce



   Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.

Składniki:

-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb
-przyprawa do ryb
-sól
-1 i 1/3 szklanki mąki
-1 szklanka bardzo zimnej wody
-1 jajko
-olej do smażenia


   Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy solą
i przyprawą do ryb.
Odstawiamy na ok. godzinę.
    

   Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.


   W garnku rozgrzewamy olej.
Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.


   Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.


   Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.


Smacznego!





1 komentarz:

  1. Uzmysłowiłem sobie właśnie, że dawno żądnej ryby nie jadłem, a tutaj takie cudo ^^ :)

    OdpowiedzUsuń