Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami.
Smakuje wyśmienicie.
Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej.
Składniki na zakwas:
-15 dkg mąki żytniej
-kromka razowego chleba
-2 ząbki czosnku
-1/2 l letniej przegotowanej wody
Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.
Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.
Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.
Składniki na żurek:
-2 l wody
-seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie
-majeranek
-pieprz, sól
-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki
-30 dkg kiełbasy
-5 jajek
-korzeń chrzanu
-150 ml kwaśnej śmietany
-cukier
-1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu
Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół.
Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy
do miękkości.
Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości.
Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.
W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy.
Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki
i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Gotujemy kilka minut.
Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu.
Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane jajko.
Do tego chlebek i gotowe.
Smacznego!
taki żurek jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam smsa od syna o treści "żurek przepyszny":) Ja co prawda nie jadłam, ponieważ synuś zabrał dwa słoiki żurku a mąż zjadł resztę, ale ich opinia jest dla mnie najważniejsza i zawsze szczera. Na drugi raz zrobię go więcej to może cos dla mnie zostanie;) Pozdrawiam serdecznie. Edyta:)
OdpowiedzUsuńNo cóż...
OdpowiedzUsuńnie masz wyjścia-musisz gotować większe porcje:)
Na pewno możesz być dumna-tyle super opinii i to od największych znawców smaków-to sukces!!!
Gratulujemy i pozdrawiamy serdecznie:)
mmm.. pyszny, już czuję śniadanie wielkanocne! :)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie ten przepis już teraz, na Wielkanoc będzie jak znalazł... zaraz poszukam, może macie też chlebek?
OdpowiedzUsuń