10 kwietnia 2014

Żurek na wędzonce



   Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami.
Smakuje wyśmienicie.

Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej.

Składniki na zakwas:
-15 dkg mąki żytniej
-kromka razowego chleba
-2 ząbki czosnku
-1/2 l letniej przegotowanej wody

Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.
Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.
Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.

   Składniki na żurek:
-2 l wody
-seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie
-majeranek
-pieprz, sól
-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki
-30 dkg kiełbasy
-5 jajek
-korzeń chrzanu
-150 ml kwaśnej śmietany
-cukier
-1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu


   Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół.


   Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy
do miękkości.


   Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości.

Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.

W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy.
Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem.



   Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki
 i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Gotujemy kilka minut.


   Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu.


   Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane jajko.
Do tego chlebek i gotowe.


Smacznego!






5 komentarzy:

  1. taki żurek jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dostałam smsa od syna o treści "żurek przepyszny":) Ja co prawda nie jadłam, ponieważ synuś zabrał dwa słoiki żurku a mąż zjadł resztę, ale ich opinia jest dla mnie najważniejsza i zawsze szczera. Na drugi raz zrobię go więcej to może cos dla mnie zostanie;) Pozdrawiam serdecznie. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż...
    nie masz wyjścia-musisz gotować większe porcje:)
    Na pewno możesz być dumna-tyle super opinii i to od największych znawców smaków-to sukces!!!
    Gratulujemy i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. pyszny, już czuję śniadanie wielkanocne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiszę sobie ten przepis już teraz, na Wielkanoc będzie jak znalazł... zaraz poszukam, może macie też chlebek?

    OdpowiedzUsuń