20 listopada 2013

Kapuśniak z kiszonej kapusty



   Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.

Potrzebujemy:

-3-4 żeberka mięsne
-0,5 kg kiszonej kapusty
-liść laurowy
-ziele angielskie
-majeranek
- sól i cukier do smaku


   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.
Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.
Zagotowujemy, zbieramy "szum"  a następnie dokładamy kiszoną kapustę.


   Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).


   Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.

Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą.
To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy sól i cukier
a także majeranek.

Chwilę gotujemy i gotowe.


   Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie
 własnego wypieku...


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Ulubiona zupa mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakołyki ponadczasowe:)można zjeść z chlebem lub w chlebie - zawsze smakują:)Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę zupę szczególnie taką kwaskową :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapuśniak jak u babci;) i jeszcze podany w chlebie - pyszność nad pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny kapuśniaczek, gotuję podobnie tylko na golonce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie się skuszę.Kapuśniaku dawno nie jadłem, a w piwnicy mam własnoręcznie ukiszoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń