19 września 2013

Sakiewki z kaszanką




   Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.

Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmienia
swój smak.

  Warto skosztować.


Potrzebujemy:

          na ciasto:
-3 szklanki pszennej mąki
-10 dkg masła
-4 jajka
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 dkg drożdży
-szczyptę soli

          na nadzienie:

-4 kaszanki
-jedną dużą cebulę
-5 plasterków żółtego sera
-sól, pieprz
-barbecue
-olej


   Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)
i zagniatamy ciasto.


   Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem.
Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,
przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.


   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatki
z konserwowej papryki i konserwowych ogórków.




   Kaszanka gotowa.

   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.


   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy,
 tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.

   
   W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.


Tak wygląda gotowa sakiewka.


Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,


i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.


Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:




   Pachnie w całym domu!
A jak smakuje...............
To jest pyszne!!!




Smacznego!















1 komentarz: