09 sierpnia 2024

Kotlety mielone z mozzarellą

 


Urozmaiciliśmy popularne mielone.
Dodaliśmy ser mozzarella.
Smakują wyśmienicie.

     Składniki:

   -40 dkg mielonej łopatki
   -ok. 10 dkg mozzarelli ( może być tarta )
   -1 jajko
   -czerstwa bułka
   -cebula, czosnek, sól, pieprz
   -mąka pszenna gruboziarnista na panierkę


Bułkę moczymy w wodzie lub mleku.
Odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego.
Dodajemy też jajko i przyprawy.

Dokładnie wyrabiamy.


Ser dzielimy na porcje.
Możemy oprószyć pieprzem.


Nabieramy na dłoń porcję mięsa,
układamy porcję sera i formujemy kotleta.


Panierujemy w mące.


Smażymy na patelni, kilka razy obracając.


Gotowe.



Smacznego!
















94 komentarze:

  1. Z mozzarellą jeszcze nie robiłam, ale uwielbiam, więc trzeba wypróbować! Póki co robiłam z żółtym serem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała smaczna niespodzianka w mielonym:)

      Usuń
    2. Kupiłam zapasy mozzarelli, niedługo przestuję! :D

      Usuń
    3. Jestem ciekawa jak będą smakowały. Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami:)

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł!!! Mój mąż robił kiedyś takie z żółtym serem, ale z mozarellą też muszą być doskonałe. Wypróbujemy ten przepis, z pewnością :)
    No i piękne zdjęcia zrobiłaś, kochana, przepiękne i bardzo apetyczne :)
    Ściskam Cię mocno i gorąco pozdrawiam...
    Buziole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Iwonko:)
      Fotki zawsze robi męska część blogowego zespołu, na pewno przekażę pochwały:)
      A kotlety z niespodzianką wyszły przez przypadek a może przy okazji. Robiłam nielone, był ser pod ręką, więc go zapakowałam, usmażyłam kotlety i bez uprzedzenia zaserwowałam na obiad. Było zaskoczenie ale pozytywne bo ten ser zmienia też fajnie smak.
      Oto historia pewnego kotleta:))
      Pozdrawiam serdecznie i ściskam mocno!!! Buziaki gorące!

      Usuń
  3. Pyszotka! Z pewnością przepis wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może spodoba się ta odmieniona wersja:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. Robiłam kotlety z różnym nadzieniem, ale o mozzarelli nie pomyślałam. Bardzo ją lubimy. Zdjęcia piękne. Pozdrawiam serdecznie 💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam z żółtym serem a ta wersja to taki trochę przypadek bo mi się mazzarella akurat napatoczyla i próba okazała się całkiem smaczna:)
      Za pochwały dziękujemy 🤗
      Pozdrawiam serdecznie 🧡🍀

      Usuń
  5. Mniam! Ależ pyszny obiad. Idealne dla mojego męża, on jest fanem mięsa mielonego. Ale rzeczywiście z mozzarellą też nie robiłam,z żółtym serem owszem ale w tej wersji jeszcze nie. Trzeba będzie nadrobić to niedopatrzenie, dziękuję za inspirujące. Faktem jest, że Wasze zdjęcia także skutecznie pobudzają kubki smakowe 🤤
    Gorące pozdrowienia i uściski 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😘
      Monika, ja Ciebie nie jestem w stanie dogonić w pomysłach na żarełko i to wytrawne i to słodkie:)
      Czasami coś mi się zdarzy jak te kotlety😉 i tu mogę podpowiedzieć, że łatwiej robi się je z tartą mozzarellą albo z małymi kulkami:)
      Pozdrawiam serdecznie 😘❤️

      Usuń
  6. This looks delicious. I should try it.
    Mniam!:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie dania - idealne na obiad

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam! 😍 Pysznie wyglądają Twoje mielone!
    Uwielbiam wszelkie dodatki do środka, a ser z pewnością nadaje im jeszcze większej soczystości.
    Przesyłam ciepłe uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu:)
      Masz rację, dodanie sera do środka zmienia smak i zdecydowanie go poprawia. Warto spróbować bo to taka mała odmiana ale ciekawa:)
      Usciskini buziaki dla Ciebie 😘🤗

      Usuń
  9. Idealne kotlety dla mojego męża. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) najlepiej podać bez uprzedzenia, będzie niespodzianka:)

      Usuń
  10. O proszę tak jeszcze nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mielone z niespodzianką :) świetny pomysł na nową odsłonę znanych i lubianych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Patrz, tyle razy robię mielone a nigdy nie wpadłam na pomysł, by dać do środka mozzarellę :D Uwielbiamy ten ser! Ja robiłam kiedyś mielone z jajkiem, ogórkiem i serem żółtym w środku. Wszystkie wersje są pyszne, my kochamy mięsne obiadki :) Rewelacyjna inspiracja, muszę koniecznie zrobić takie kotleciki :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia
      Bardzo dziękuję za pochwały:)
      Te kotlety, tak jak wcześniej pisałam, to zupełny przypadek ale też pomysł żeby w przyszłości pomyśleć o innej niespodziance:)
      Twoja podpowiedź z warzywnym wkładem jest super!
      Pozdrawiam i ściskam serdecznie!

      Usuń
    2. Moja propozycja to też przypadek, gdzieś tam przepis znalazłam, zrobiłam i wyszło pysznie :) Bardzo lubię testować przepisy, często szukam nowych, by odkryć te najpyszniejsze dania, które pokocha moja rodzina :) życzę wszystkiego dobrego, uściski!

      Usuń
    3. Mam nowy pomysł na kotlety z wykorzystaniem czerstwego chleba:) pierwsze nie były złe a na pewno ciekawe ale wymagają jeszcze dopracowania żeby zyskały na smaku.
      Pozdrawiam serdecznie, buziaki!

      Usuń
    4. To ja poproszę ten przepis. Nie wiem co zrobić z takim chlebkiem a sporo go u nas. Każdą inspirację będę uważać za bardzo cenną! :)

      Usuń
    5. Jak dopracuję ten właściwy smak, na pewno dostaniesz przepis:)
      Buziak!

      Usuń
    6. Dziękuję pięknie i trzymam za słowo :)

      Usuń
  13. Muszę wypróbować przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maminku kochany! Wreszcie siadłam na bloga po powrocie z Rymanowa (nawet gdybym miała tam komputer, to przy Matyldzi nawet bym go nie dała rady odpalić). No i jest wpis Maminka! Niezwykle apetyczny, bo jednak mozzarella najlepiej się rozpływa i ciągnie. No i ta surówka wygląda bardzo kusząco, co to? A różyczka z marchewki jest wisienką na torcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzyniu:)
      Kotlety polecam bo naprawdę fajnie smakują.
      Ta surówka jest z młodej kapusty, takiej białej stożkowej ( kapusta, marchewka, jabłko, koperek, szczypiorek, troszkę soku z cytryny, sól i olej).
      Marzyniu wiem, że przy wnukach blog idzie w odstawkę:)
      Teraz też mamy u siebie wnuka a że chcemy pokazać jak najwięcej, to czasu na inne zajęcia już nie starcza😉Ale to może poczekać a jego mamy od święta i musimy nacieszyć się na zapas🤗
      Ściskam serdecznie!

      Usuń
    2. W październiku też jest pięknie na Pogórzu...

      Usuń
    3. Na pewno Marzyniu, piękne kolory jesieni są magiczne:)

      Usuń
  15. Ale one muszą być smaczne! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są troszkę inne ale faktycznie smaczne. Warto spróbować:)

      Usuń
  16. Wszystko pięknie podane. Masz świetne pomysły Maminku. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, miła jest Twoja ocena i oczywiście cieszy:)
      Uściski dla Ciebie 🤗

      Usuń
    2. Cała przyjemność po mojej stronie. Dobrego weekendu 🤗

      Usuń
    3. A co teraz gotujesz ciekawego? Ja zrobiłam domowy zakwas z bursków i popijamy jako multiwitaminę.😄

      Usuń
    4. Taki zakwas buraczany to skarbnica dobroci dla zdrowia!
      Nie nauczono mnie tego smaku niestety i nie robię zakwasu bo nie ma na niego chętnych.
      Dziś zagospodarowałam kapustę pozostałą po gołąbkach. Dodałam kiszoną kapustę, grzyby i trochę wędzonki i wyszło sporo bigosu, który trafił do słoików. Właśnie się gotują:)
      Zrobiliśmy też kilka słoików jabłek na szarlotkę z,,dostanych" jabłek i kilka słoiczków dżemu ze śliwek z figami. Zawsze coś w spiżarni warto mieć:)
      Zrobiła się całkiem ładna jesień i większość czasu spędzamy na spacerach po lesie i nie tylko.
      Zbieramy też grzyby bo to nasze ulubione zajęcie jesienią.
      Nie ma czasu na nudę :)
      Pozdrawiam cieplutko 🤗

      Usuń
    5. Dobrze zaopatrzona spiżarnia to moje marzenie, a według Twoich opowieści jest to miejsce magiczne i smakowite. 😉😋 Wiem, wiem, cały czas jest zajęcie. Wszystkiego dobrego Maminku.🤗

      Usuń
    6. Obiecujemy sobie co roku, że już nie robimy przetworów a potem coś dostaniemy, coś nazbieramy w w lesie i są kolejne słoiczki:)
      Ale masz rację, że taka spiżarnia to smaczne i magiczne miejsce:)
      Lubimy też się dzielić i to nam sprawia przyjemnosc:)
      Póki jest tak piękna jesień, to absolutnie nie ma czasu na nudę. Trzeba wykorzystać każdą chwilę.
      Wszystkiego dobrego! Uściski serdeczne 🤗

      Usuń
  17. Omom! Jak pysznie wyglądają! Będę musiała sama zrobić! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie flowersblossominthewintertime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam u mnie i dziękuję za odwiedziny:)
      Byłam z rewizytą ale krótko i już wiem, że potrzebuję więcej czasu bo wpisy są bardzo ciekawe a Ty jesteś bardzo pozytywna!

      Usuń
  18. Całkiem fajny pomysł na obiadek, z chęcią skorzystam <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Kurczę muszę spróbować zrobić te kotlety.

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak jak wcześniej napisałam że spróbuję i zrobiłam. Były dobre. Zjedliśmy wszystko. Dzięki za polecajke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!
      Dzięki, że podzieliłaś się swoją opinią:) pozdrawiam!

      Usuń
  21. Takiej wersji kotletów mielonych nie widziałam, ale prezentują się naprawdę apetycznie!
    Świetne urozmaicenie klasycznego przepisu :) Muszę wypróbować. Uwielbiamy z mężem serowe rzeczy :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  22. mozarella to fajny dodatek, zwłaszcza tutaj w mielonych.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszny kotlet i w dodatku z niespodzianką! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam z malutkimi kuleczkami mozarelli. Bardzo smakowite kotlety.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy sposób na urozmaicenie mielonych. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  26. Brzmi rewelacyjnie. Bardzo lubię mozzarellę. Świetny pomysł na kotlety mielone. Takich jeszcze nie robiłam. Ściskam mocno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała odmiana ale smaczna a o to przecież chodzi:) polecam do spróbowania.
      Uściski dla Ciebie!

      Usuń
  27. Moje smaki, a do mielonych dodaję czasem kiszoną kapustę, żurawinę:)
    Pozdrawiam:)
    Morgana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone można urozmaicać na różne sposoby i zawsze będą smaczne. Też dodaję kapustę albo grzyby:)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Pyszna propozycja 😀 Nieco urozmaicony smak i wygląd mielonego.

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam mozarellę! Mielone trochę mniej, ale chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, warto spróbować:)
      Dziękuję za odwiedziny:)

      Usuń
  30. takich kotletów jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawa propozycja na mieloi🙂

    OdpowiedzUsuń
  32. Jestem zdeklarowaną wegetarianką, ale każdy przepis jest dla mnie ciekawy - to też jest kreatywne i pomocne. Mozarellę lubię. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz u mnie, dobrego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  33. Dobry pomysł dodać mozzarellę. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. ¡Qué delicia! Me encanta, tiene que estar increíble. Un abrazo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias por visitarnos y lindo comentario. Abrazos!

      Usuń
  35. Mielonego uwielbiam ale w takiej formie to ja jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  36. These minced meatballs with mozzarella sound so tasty! The combination of ground meat and melty mozzarella must make for a perfect bite. I love the simplicity of the recipe, using basic ingredients to create something flavorful and satisfying. It’s a great way to elevate classic meatballs with a cheesy surprise inside. Thanks for sharing!

    I just shared a helpful new post; you're welcome to check it out. Wishing you a happy holiday!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for all your kind words :)
      I couldn't describe these cutlets better myself :)
      Greetings and happy holidays!

      Usuń