23 listopada 2013

Naleśniki z serem



  Naleśniki znają chyba wszyscy.
Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.

Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.

My do naleśników dodamy masę serową.

Zaczniemy od składników na ciasto:

-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki cukru
-1 łyżka oleju
-2 jajka

Na masę twarogową:

-0,5 kg twarogu
-100-150 ml kwaśnej śmietany
-cukier do smaku


   Do twarogu dodajemy śmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.
Dosładzamy masę cukrem do smaku.


   Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą
 lub mikserem.

Dodajemy jajka i mieszamy.

Następnie dolewamy olej i resztę mleka.
Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.


   Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).
Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).

Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę.

Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.

Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół
 i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").


   Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.

  Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.
Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.


   Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju, lub masełka.
Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą skórkę.


   W tej wersji nie wymagają już żadnych dodatków.


Smacznego!







4 komentarze: