26 stycznia 2020

Gnocchi w zielonych warzywach



Tym razem szybkie danie dla dwóch osób,
 bez mięsa 
z dużą ilością zielonych warzyw.

    Składniki:

-35 dkg gnocchi
-15 dkg zielonych fasolek szparagowych
-20 dkg brokuła
-10 dkg groszku cukrowego
-2 szczypiorki z cebulkami
-5 dkg twardego żółtego sera
-sól, pieprz lub przyprawa harissa
-odrobina masła, olej
-ewentualnie cytryna


Szczypiorek kroimy na kawałki.


Brokuła dzielimy na mniejsze części.


Groszek cukrowy kroimy wzdłuż strąków.


Z połowy sera ścinamy plasterki.


Resztę sera ścieramy na drobnych oczkach.


Do wrzącej, dobrze osolonej wody wrzucamy fasolki.


Po 7-8 minutach wrzucamy gnocchi i brokuła.
Gotujemy do wypłynięcia gnocchi.


Odławiamy warzywa i gnocchi z garnka i wrzucamy na patelnię
z niewielką ilością oleju.
Dodajemy szczypiorek i groszek.


Podsmażamy do zrumienienia gnocchi,
ale nie mieszamy zbyt często.

Dodajemy masło i przyprawiamy do smaku.


Przekładamy na talerze,
możemy skropić sokiem z cytryny,
posypujemy tartym serem
a na wierzch układamy plasterki sera
i gotowe.


Smacznego !

Dziękujemy Majciu.
To danie jest pyszne !

7 komentarzy:

  1. Nie lubię ani jednego z tych zielonych warzywach...ale to danie jadłam i jest naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko mi się w tym daniu podoba!I z pewnością sobie zrobię.Tylko skąd macie groszek?Ostatnio nie mam ochoty na mięso,więc taki obiad to super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Groszek kupujemy w Lidlu. Jest w stałej sprzedaży. Pozdrawiamy:)

      Usuń
  3. pychotka....kopytki, duzo zielonego i ser. palce lizac

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i szybkie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super propozycja na obiad:) i jakie proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń